Lærere er godt vant med å bruke Powerpoint/ Presentasion fra OpenOffice.Org i klasserommet. En time eller to med tekst, bilder og noe animasjoner og tekst som flyr inn eller andre effekter så er en ny presentasjon på plass. En kan til og med lage selvgående presentasjoner og få det til løpe med et museklikk. Elever er og vant med presentasjoner etterhvert og en fordel er at det er råd for elevene å se på disse når det leses til prøve.
Til tross for enkelheten i et slikt presentasjonsverktøy dukker det stadig opp nye format og måter å lage en presentasjon på. Flash er et slikt format. Adobe lager programmet Flash med virkelig store muligheter for redigering. På en samling hos Fylkesmannen i Rogaland om regionalutvikling presenterte IRIS scenarier for utviklingen i regionen ved hjelp av Flash og det imponerte! Det hele var kjørt gjennom nettleseren og tilgjengelig via en internettadresse. Alt etter hvilke valg av scenarier dukket nye sider opp og animasjoner var flittig i bruk. Presentasjonen var tydelig og levende på en annen måte enn det jeg snekrer sammen.
Oppsummert - fordeler med Flash:
- Åpner seg i nettleseren uten å gå veien om et presentasjonsverktøy. Flash-visning er standard i alle nyere nettlesere. I læringsplattformen vi bruker Itslearning er det ofte kluss når et dokument skal åpnest i tilhørende Office-program.
- Flere muligheter for navigering - valg, slik vi er vant med fra Internettbruk enten det er via menyer, eller klikkbare felt.
- Flere muligheter for å friske opp en presentasjon. Et profft verktøy.
Ulemper med Flash
- Et nytt program å lære seg - det kan være bratt startkurve
- Kostnad med innkjøp- selv om skolelisenser gjør det overkommelig
- Står ekstrainnsatsen i stil med et økt læringsutbytte?
Siden flashformatet er så populært har det dukket opp andre måter å lage seg slike presentasjoner på uten å bruke Adobe-Flash. Det enkleste er en "Export to Flash" variant som noen programmer har. OpenOffice.Org sin Presenter har en slik eksportmulighet som åpner nye muligheter for nettbruk. Lyst til å sjekke? Velg "Fil / Eksporter / Filtype - og Macromedia Flash (SWF) og Lagre". Macromedia ble kjøpt opp av Adobe for et godt år eller to siden.
Alternative program som installeres på PC-en finnes det noen av. For Linux er Salasaga ett alternativ. Foreløpig i alfautgava. Dette programmet har jeg testet og laget en forklaring med. Norske tegn ser ikke ut til å fungerere Klikk her.
En siste mulighet som jeg så vidt har sett på er nettbasert med Java og AJAX i bunn. Klikk her.
DA står det igjen å se på mandag om arbeidet med Salasaga gjør at de fleste eleven får til det å lage en kartfil. PS - Jeg er fullt klar over at Camtasia finnes men pr i dag er det et kjøpealternativ etter en 30-dagers testperiode.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
interessant - i noen grad har jeg brukt presentasjonsverktøyet til Google Dokumenter. Ellers så er Camtasia som du sier et veldig interessant verktøy, men noe dyrt til tross for skolepris. Har sendt deg SMS - men du har kanskje skifta nummer? Prøver å lokke deg med på åpen golfturnering neste fredag - ta kontakt hvis det er av interesse
Takk for kommentar! Prgrammet tar med tastetrykk skjermdumper og så kommer dette av seg selv inn som en sekvens i programmet. Det blir noe enklere rett og slett. Mobilen er for tiden ute av drift og venter på nytt abonnenement. Regner med det kommer neste uke på mitt vanlige nummer. Det høres litt fristende ut med golf, kan ikke vi snakkes ut i uka?
Legg inn en kommentar